Угорщину хочуть позбавити права голосу в Раді ЄС

Прем‘єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Прем‘єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Депутат Європарламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа ініціював петицію про позбавлення Угорщини та її прем'єр-міністра Віктора Орбана права голосу в Раді Європейського союзу.

Про це Сарвамаа повідомив у Twitter (X).

"Механізм ухвалення рішень ЄС просто застряг через Віктора Орбана. Єдиний спосіб змусити його працювати – позбавити Орбана права голосу в Раді", – вважає Сарвамаа.

Він наголосив, що проти Угорщини жодного разу не порушували процедури відповідно до частини 2 статті 7 Договору про ЄС.

Ця стаття передбачає можливість призупинення певних прав, включно з голосом у Раді ЄС, щодо держави, яка неодноразово порушувала цінності Євросоюзу – повагу до людської гідності, свободи, демократії, рівності та верховенства права.

"Зараз або ніколи. Ми повинні продемонструвати, що в ЄС не допускають шантажу", – наголосив євродепутат, назвавши такий крок "вирішальним моментом" для ЄС.

Також Сарвамаа опублікував текст петиції, де наголошуються, що Угорщину неодноразово критикували за підрив верховенства права, а "після дій Угорщини, спрямованих на зрив процесу ухвалення рішень державами – членами ЄС на грудневому засіданні Європейської ради" депутати вважають, що настав час "вжити заходів". 

Також у ній ідеться, що Європейський союз має надіслати чітке повідомлення Угорщині, що її дії неприйнятні. Це також дасть зрозуміти всім державам-членам, що ЄС не визнає жодного відступу від верховенства права або порушення принципу щирої співпраці, закріпленої Договором про ЄС, вважає автор документа.

Збір підписів під петицією триватиме до п’ятниці, після чого її передадуть голові Європарламенту Роберті Метсолі.

У ЄС хочуть позбавити Орбана права голосу

Країни-члени ЄС планують позбавити Угорщину права голосу, щоб схвалити угоду про надання допомоги Україні розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на пакет допомоги Україні, через що Євросоюз не зміг схвалити виділення 50 мільярдів євро.

Для того, щоб Угорщина не блокувала гроші для України, Європейська комісія вирішила надати їй 10 млрд євро із "заморожених" раніше коштів від Європейського союзу.

Також 23 листопада виконавчий комітет Європейського Союзу схвалив виділення 900 мільйонів євро Угорщині в рамках її досі замороженої частки коштів з Фонду відновлення ЄС.

Коментуючи свою поведінку під час саміту 14-15 грудня, коли канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував Орбану "вийти на каву", щоб лідери інших 26 країн змогли ухвалити рішення про початок переговорів з Україною щодо вступу до ЄС, угорський прем’єр сказав, що "Угорщина не може зупинити 26 країн".

Нещодавно видання Politico з посиланням на трьох дипломатів Європейського Союзу повідомило, що Угорщина заявила про можливість зняття її вето на 50 млрд євро допомоги Україні, якщо фінансування переглядатиметься щороку.