Зеленський підписав закони про зменшення призовного віку та кабінет військовозобов'язаного

Зеленський підписав закони про зменшення призовного віку та кабінет військовозобов'язаного
Президент Володимир Зеленський. Фото: ОП

2 квітня президент Володимир Зеленський підписав закони про зменшення віку для мобілізації з 27 до 25 років та про електронний кабінет військовозобов'язаного.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Відповідно до закону про зменшення призовного віку, представники ТЦК отримують право вручати повістки 25-річним чоловікам.

Згідно з прикінцевими положеннями, цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала законопроєкт №9281, який передбачає зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку з 27 до 25 років ще 30 травня 2023 року.

У Міністерстві оборони необхідність зменшення граничного віку пояснювали тим, що:

  • Прибуття призовників до 27 років до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військкоматів) призводить до додаткових фінансових витрат, навантаження на медичних працівників та збільшення черг для проходження військово-лікарських комісій. Тоді як призов на строкову військову службу під час воєнного стану не здійснюється.
  • Тривале перебування на військовому обліку призовників під час воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації.

Електронний кабінет військовозобов'язаного

Верховна Рада 16 січня прийняла законопроєкт № 10062 про створення Єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних та автоматичне отримання статусу учасника бойових дій.

Він сприятиме швидкому збору військових даних і переведе послуги для військовослужбовців у цифровий формат (електронний військовий квиток).

Сьогодні його підписав президент Зеленський. Відповідно, електронний кабінет для військовозобов'язаних запрацює через два місяці.

Як зауважують в Міноборони, цей закон є критично важливим для обороноздатності України.

Реалізація його положень сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також нарешті переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат.

Зауважимо, в Україні всім військовозобов'язаним планують видавати сертифікат захисника. Це потрібно для "смарт-мобілізації".