НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Кластер Brave1 оголосив пошук експертів з оборонних інновацій

Кластер Brave1 оголосив пошук експертів з оборонних інновацій
Фото: Brave1 / Facebook

Кластер Brave1 шукає спеціалістів, які оцінюватимуть оборонні розробки щодо того, чи заслуговують вони на грант.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив голова Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він наголосив, що українці за півтора року роботи кластера Brave1 зареєстрували на платформі понад 2 тисячі унікальних defense tech-розробок, і спинятися не збираються. Інновації продовжують з'являтися регулярно, тому в Brave1 виникла потреба в більшій кількості експертів.

За словами Федорова, експерти також повинні давати фідбек, як далі розвинути чи покращити технологію. Це означає, що робота вимагає досить високого рівня експертності.

Щоб стати експертом, потрібно зайти на портал, натиснути кнопку "Зареєструватись", вибрати "Експерт", заповнити потрібні поля та завантажити необхідні документи.

В яких сферах Brave1 шукає експертів

Кластер Brave1 шукає спеціалістів в наступних сферах:

  • Сучасні технічні засоби розвідки; 
  • Системи автоматизованого управління, зв'язку та захисту інформації; 
  • Навігаційні та геоінформаційні системи; 
  • Роботизовані й дистанційно керовані системи; 
  • Ракетно-артилерійські засоби вогневого ураження; 
  • Зразки, системи озброєння; 
  • Системи РЕБ, кіберборотьби, протидії технічним розвідкам та інформаційному впливу; 
  • Системи захисту й безпеки військ; 
  • Зразки озброєння на нових фізичних (нетрадиційних) принципах дії; 
  • Засоби логістичного забезпечення та життєдіяльності; 
  • Безпілотні літальні апарати; 
  • Технології та засоби медичного забезпечення.

Розробки Brave1

Кластер Brave1 був запущений 26 квітня 2023 року з метою забезпечити Збройні Сили України новітніми оборонними технологіями. У ньому інноватори та інженери розвивають власні ідеї для допомоги українським захисникам.

На платформі Brave1 зареєстровано понад 100 розробок, а 9 з них вже кодифіковано за стандартами НАТО.

Зокрема, українські розробники створили багаторазовий дрон-бомбер Hummel, який може нести вагу до 2 кг на відстань до 20 км. Дрон уже успішно використовують у підрозділах Сил оборони України на різних ділянках фронту.

Також в межах кластеру українські розробники з команди FoxTac розробили платформу з дистанційним керуванням, яка здатна евакуйовувати поранених з поля бою.

Крім того, розробники зі SkyLab UA створили стратегічний ударний дрон Shoolika mk6. Безпілотник може завдавати точних ударів й особливо ефективний у нічних операціях — у нього топові нічні візуальні системи.

На базі кластеру Brave1 розробники презентували Ratel Deminer — дистанційний мінний трал, який знаходить та нейтралізує протипіхотні міни. Комплекс отримав статус BRV1, тобто розробку визначили пріоритетною для Сил безпеки і оборони.

Раніше повідомлялося, що українські винахідники кластеру Brave1 розробили систему AD Counter FPV, яка блокує радіочастоти для російських FPV-дронів.

Також нагадаємо, що українські розробники створили унікальну мобільну систему радіоелектронної розвідки РЕБ ЕТЕР, яка допоможе перевіряти сигнали ворожого РЕБу перед запуском дронів.

Додамо, що українські інженери розробили розвідувальний безпілотник WarDog, який здатний вести розвідку в умовах складних рельєфів та під дією ворожого РЕБ.

А у червні Brave1 представив роботизований комплекс для розвідки та атаки Moroz.