НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Голова lifecell пішов з посади. Угоду з продажу оператора французькій NJJ Holding закрито

Ісмет Язиджи, lifecell
Ісмет Язиджи. Фото: Facebook-сторінка топ-менеджера

Ісмет Язиджи, який з 2017 року обіймав посаду генерального директора українського мобільного оператора lifecell, звільнився. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Після 2700 днів - мій останній день у lifecell. Текст [на опублікованому фото], написаний турецькою, говорить: "Життя всюди з тобою". І lifecell завжди буде в моїй душі та пам’яті, де б я не був!" - зазначив Язиджи.

lifecell змінює власника

Нагадаємо, що 29 грудня минулого року турецька телекомунікаційна компанія Turkcell повідомила, що домовилася про продаж третього за величиною українського мобільного оператора lifecell французькій NJJ Capital.

Язиджи заявляв, що залишить компанію після закриття угоди. В березні він розповідав виданню Forbes.ua, що після попередніх обговорень із потенційним покупцем виявив "відсутність спільного бачення стратегії подальшого розвитку та умов", тому з новим власником працювати не дуже хоче.

Ще тоді топ-менеджер заявляв, що його майбутню посаду вже визначено, однак говорив, що в разі якщо угоду не буде закрито, він готовий і залишитися на посаді "до перемоги України" у війні з Росією. Таким чином, імовірно, наразі угоду з продажу lifecell вже закрито.

Оновлено 10 вересня. Інвестиційна компанія Horizon Capital повідомила, що інвесткомпанія NJJ Holding під керівництвом Ксав’є Ніеля завершила придбання "Датагруп-Volia" та lifecell.

"Угода була завершена після виконання всіх попередніх умов, включно з отриманням необхідних регуляторних дозволів", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що "Датагруп-Volia" та lifecell об'єднають для "створення конвергентної телекомунікаційної платформи, спрямованої на розширення, зростання та інвестиції".

Водночас у пресслужбі lifecell повідомили, що під керівництвом Язиджи дохід мобільного оператора зріс у 2,4 раза – з 4,84 млрд грн у 2016 році до 11,71 млрд грн у 2023 році. Після 15 років збитковості lifecell вперше досяг прибутку у 2020 році та утримав його у подальші роки.

Чому продаж lifecell розтягнувся

Ще наприкінці грудня заяви на погодження угоди Антимонопольний комітет України. Втім, спершу він відмовився їх розглядати через невідповідність вимогам і повернув заявникам. Більш того, в березні, отримавши повторну заявку, АМКУ заявляв, що виявив певні підстави не погоджувати її, однак зрештою 25 липня все ж надав відповідний дозвіл.

Перешкодою для завершення угоди був також арешт у жовтні 2023 року 19,8% акцій ТОВ "Лайфселл" (перед цим було арештовано взагалі 100%, але рішення було швидко виправлене).

Йшлося про частку, якою опосередковано (через інвесткомпанію LetterOne та люксембурзьку IMTIS Holdings) володіли в Turkcell і, відповідно, lifecell російські бізнесмени Михайло Фрідман, Петро Авен та Андрій Косогов, проти яких Україна запровадила санкції. 16 квітня Київський апеляційний суд, розглянувши скаргу Turkcell, зняв цей арешт.

NJJ Holding належить французькому мільярдеру Ксав'є Нієлю, що є засновником та мажоритарним акціонером третього за величиною мобільного оператора Франції Iliad (працює під брендом Free).

Також Ньєль є співвласником газети Le Monde, власником найбільшого телеком-провайдера в Монако - Monaco Telecom, швейцарського телеком-провайдера Salt Mobile та ірландської телеком-компанії Eir. Сам бізнесмен заявляв, що NJJ погодилася заплатити за lifecell 500 мільйонів доларів, і це "дешево" порівняно з прибутками українського оператора зв'язку.