Кабмін пропонує позбавляти повноважень депутатів місцевих рад від заборонених партій

Фото: Тимофій Бесп'ятов, Delo.ua
Фото: Тимофій Бесп'ятов, Delo.ua

Кабінет міністрів внесе до Верховної Ради законопроект, який передбачає, що наслідком судової заборони політичної партії для відповідних депутатів місцевих рад буде позбавлення їх повноважень.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі представник уряду в парламенті Тарас Мельничук, відповідний законопроект Кабмін схвалив на засіданні 17 червня.

Проектом пропонується передбачити однією з підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від місцевої організації якої висувалася та була обрана відповідна особа, а також входження депутата місцевої ради до депутатської фракції місцевої організації такої партії.

В свою чергу, згідно з законопроектом, повноваження місцевої ради достроково припинятимуться у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з цієї підстави.

У такому випадку до проведення першої сесії новообраної ради у відповідних областях, районах та громадах під час воєнного стану або режиму проведення АТО мають бути утворені військово-цивільні або військові адміністрації.

Нагадаємо, що станом на 17 червня в Україні заборонено судами партії "Опозиційний блок""Соціалісти""Наші", "Держава", "Справедливості та розвитку", "Блок Володимира Сальдо", Соціалістична партія України, а також "Ліва опозиція". Крім цього, суд розглядає справу щодо найбільшої з партій, заборону яких ініціював Мін'юст - "Опозиційної платформи - За життя".

ОПЗЖ при цьому є парламентською партією і мала другу за чисельністю фракцію в Раді, яка, однак, була розпущена у травні. Також ця політсила посіла третє місце за кількістю голосів на виборах як обласних, так і районних рад та рад місцевих громад у жовтні 2020 року.

Серед непарламентських партій із наведеного списку представництво у низці місцевих рад трьох рівнів мають Партія Шарія, "Опоблок" та "Блок Володимира Сальдо" (остання лише на Херсонщині). Крім того, за підсумками виборів-2020 у двох місцевих радах (Южне та Зеленодольськ) виявилася представленою партія "Наші", а ще в трьох (Генічеськ, Коростень, селище Березнегувате) — "Ліва опозиція".

Загалом у місцевих радах усіх рівнів ОПЗЖ отримала, за підрахунками Delo.ua, 3451 мандат, "Опоблок" - 175, Партія Шарія - 52, "Блок Сальдо" - 39, "Ліва опозиція" - 12, "Наші" - 6.