Путін готовий до переговорів щодо ситуації навколо України

Путін готовий до переговорів щодо ситуації навколо України
Путін готовий до переговорів щодо ситуації навколо України

Президент Росії Володимир Путін готовий до переговорів щодо ситуації навколо України та гарантій безпеки для РФ.

Про це заявив речник Путіна Дмитро Пєсков телеканалу CNN, передає Інтерфакс.

«Президент Путін завжди вимагав переговорів та дипломатії. І фактично він ініціював питання гарантій безпеки для РФ. Україна лише частина більшої проблеми гарантій безпеки для Росії, і, звичайно, президент Путін готовий вести переговори», — заявив Пєсков.

Як повідомляє російська інформаційна агенція ТАРС, інформацію про те, що Росія нібито готує вторгнення в Україну, Пєсков назвав безпідставним нагнітанням напруженості. За його словами, РФ ні для кого не становить загрози.

При цьому Москва наприкінці 2021 року передала НАТО та США проєкти документів щодо гарантій безпеки. Письмова відповідь була отримана у січні. Головна вимога – нерозширення альянсу на схід – західні партнери проігнорували, зазначив Пєсков.

Москва розраховує на відмову від розширення НАТО на схід та від включення до складу блоку України, а також обмеження розміщення озброєнь на українській території.

Зазначимо, в інтерв'ю BBC Radio 5 посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що Україна могла б відмовитися від мети вступу до НАТО. У МЗС же відповіли, що сказане дипломатом є "невдалим формулюванням", а найкращим гарантом безпеки України, навпаки, був би негайний прийом до НАТО.

А в Кремлі на цю заяву відповіли, що Росія розраховує на офіційне закріплення Україною відмови від прагнення до вступу до НАТО, яке сприяло б зняттю занепокоєння РФ у питаннях своєї безпеки.

Нагадаємо, щодо України Росія вимагає від НАТО дати письмові "залізобетонні" гарантії її невступу до альянсу в майбутньому.

Однак і США, і НАТО загалом категорично відмовляються надати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до НАТО, хоча з інших питань допускають прогрес у переговорах.

Більше того, НАТО передало відповідь РФ про "гарантії безпеки". У ньому альянс вкотре наголосив і нагадав Росії, що НАТО не відмовиться від принципу "відчинених дверей", поважаючи бажання Грузії та України стати членами НАТО та відсутність такого у Швеції та Фінляндії.