НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

ДБР завершило розслідування розкрадання 608 млн грн з банку "Фінанси та кредит"

банк фінанси та кредит

Державне бюро розслідувань завершило розслідування кримінального провадження щодо колишніх топпосадовців банку "Фінанси та кредит" за підозрою в розтраті майна фінустанови на суму понад 608 мільйонів гривень.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як зазначають в бюро, встановлено, що один з акціонерів у 2007-2015 роках організував протиправну схему кредитування підконтрольних йому компаній для виведення коштів банку на офшорні компанії для їх подальшої легалізації. Функціонування ж схеми забезпечувалось підконтрольними та лояльними акціонеру високопосадовцями банку та довіреними особами.

За версією слідства, учасники злочинної організації, намагаючись надати своїм діям вигляду законності та замаскувати протиправне походження коштів, протягом п'яти років уклали до основного кредитного договору понад сотню додаткових угод, якими поступово та безпідставно збільшили позичальнику кредитний ліміт. Банк при цьому не отримав будь-якої ліквідної застави.

Фігурантам інкримінують статті 255 (участь у злочинній організації) та 191 (розтрата чужого майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, у складі злочинної організації) Кримінального кодексу.

Наразі йдеться лише про один епізод з вищевказаним збитком для фінустанови. Справу передадуть до суду, коли сторона захисту закінчить знайомитися з матеріалами.

Переслідування Жеваго стосовно банку "ФіК"

Нагадаємо, що власнику згаданого банку, який з 2015 року знаходиться в процесі ліквідації, Костянтину Жеваго ще в 2019 році оголосили про підозру в привласненні та відмиванні майна.

Йшлося про розтрату 113 мільйонів доларів банку "Фінанси та кредит". Також про підозру повідомили низці топменеджерів фінустанови. У липні 2021 року Жеваго був оголошений у міжнародний розшук.

У грудні 2022 року французькі правоохоронці затримали Жеваго на гірськолижному курорті Куршевель, але згодом він вийшов на свободу під заставу. В листопаді 2023 року Верховний суд Франції остаточно відмовив Україні в екстрадиції Жеваго. В Україні його заочно заарештували в липні 2024 року.

В свою чергу, Фонд гарантування вкладів у січні 2023 року подав проти Жеваго позов про відшкодування збитків банку "Фінанси та Кредит" та його кредиторів на суму 46 мыльярдів гривень. У березні того року Господарський суд Києва арештував частину активів компанії Жеваго Ferrexpo в рамках справи за позовом ФГВ. Також було заарештовано гелікоптер бізнесмена, який передали військовим.

ДБР у листопаді 2023 року повідомило колишньому заступнику голови правління банку "Фінанси та кредит" про підозру в участі у злочинній організації та розтраті понад 560 мільйонів гривень, пізніше коло підозрюваних розшилилося.

В травні вже цього року бюро повідомило про нову підозру самому Жеваго, ексголові правління "ФіК" та його двом заступникам. Йшлося про виведення з банку через кредитування підконтрольної олігарху компанії 519 мільйонів гривень, які надалі були відмиті. Загальні збитки фінустанови від кредитування компанії Жеваго називалися в 1,4 мільярда гривень.