Зеленський ввів санкції проти компаній, яким належить "Сенс Банк"

Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони України про застосування санкцій щодо низки закордонних компаній. Відповідний указ від 5 липня оприлюднено на сайті Офісу президента.

Під обмеження потрапили 18 компаній, девʼять із яких зареєстровані на Кіпрі, сім – у Росії, а також по одній – Люксембурзі та на Британських Віргінських островах.

Ідеться про ABH Holdings SA і ABH Ukraine Limited, "АС Холдинг", "АБ Холдинг", "Альфа Страхування", "Альфа Кепітал Холдінгз Лімітед", "ЮНС-Холдинг", Selin Ltd., EXT Ltd, Viviga Ltd, Fairacre Holdings Ltd та інші.

Згідно з даними, оприлюдненими на сайті Національного банку України станом на 20 березня 2023, компанія ABH Holdings S.A. володіє 57,6% акцій українського "Сенс Банку" (раніше він називався "Альфа-Банк Україна"), а ще 42,3% банку належать компанії ABH Ukraine Limited. Саме через ці структури "Сенс Банком" володіють, зокрема, російські олігархи Михайло Фрідман й Петро Авен.

Оновлено. Президент Володимир Зеленський прокоментував запроваджені обмеження, зазначивши, що вони стосуються юридичних осіб, які повʼязані з потенціалом держави-терористки РФ. 

"Наш принцип очевидний: має бути заблокована діяльність усіх фізичних та юридичних осіб, на якій ґрунтується здатність російського режиму тероризувати Україну та міжнародний порядок, заснований на правилах. Робимо все, щоб усі санкції були синхронізовані у максимальній кількості юрисдикцій", – висловився він.

Нагадаємо, Європейський Союз запровадив санкції проти Фрідмана в лютому 2022 року, а в березні до них приєдналася Велика Британія. Тоді ж бізнесмен покинув раду директорів "Альфа-Банку", який згодом в Україні змінив назву на "Сенс Банк". Україна запровадила санкції проти олігарха у жовтні того ж року. 

А в травні поточного року Верховна Рада України підтримала законопроєкт, який дозволяє НБУ націоналізувати банки підсанкційних власників.

За даними ЗМІ, наразі влада готується націоналізувати "Сенс Банк". Forbes писало, що посаду CEO фінустанови після цього може обійняти колишня топменеджерка "ПриватБанку" Галина Пахачук.