НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Японія передала Україні майже 100 одиниць важкої техніки

Японія передала Україні майже 100 одиниць важкої техніки
Фото: Пресслужба Мінінфраструктури

Уряд Японії передав близько 100 одиниць важкої техніки та обладнання для чотирьох регіонів України.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

Згідно з повідомленням відомства, в рамках Програми з екстреного відновлення між Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA) та урядом України, комунальні підприємства міст Харків, Дніпро, Херсон та Миколаїв отримали 97 одиниць важкої техніки, щоб покращити послуги у галузях транспорту, водопостачання та переробки відходів від руйнувань.

Зазначається, що комунальним підприємствам також буде передано значну кількість генераторів, труб та іншого вкрай необхідного обладнання для відновлення надання базових послуг.

За словами в.о. міністра Василя Шкуракова, українські міста отримали таку необхідну допомогу для своїх комунальних підприємств завдяки підписаним на початку 2023 року Грантовим угодам між Мінінфраструктури та JICA.

"Ми продовжуємо співпрацю з урядом Японії та JICA у визначених галузях та сподіваємося у майбутньому її розширити. Ми будемо докладати всіх зусиль, щоб допомога від японської сторони була залучена максимально прозоро та підзвітно", - заявив Шкураков.

Нагадаємо, Грантову угоду для Програми екстреного відновлення між Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA) та Урядом України було підписано 9 березня 2023 року. Вона передбачає надання гранту від уряду Японії в розмірі 172,75 мільйонів доларів для реалізації Програми екстреного відновлення.

Варто зазначити, що у червні президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підписали двосторонню Угоду про підтримку України та співробітництво між Україною та урядом Японії.

Допомога від Японії

У грудні 2023 року Україна отримала від Японії $950 млн на відновлення та соціальний захист. Це фінансування відбулося у межах проєкту "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей" (HOPE) та "Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності" (INSPIRE).

У січні 2024 року до державного бюджету України надійшло близько $390 млн від Японії у рамках проєктів, що націлені на соціальний захист і відновлення сільського господарства.

7 січня, під час візиту в Київ, міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава зазначила, що Токіо передає $37 млн до трастового фонду НАТО, щоб забезпечити систему виявлення безпілотних летальних апаратів.

У лютому до держбюджету України надійшла частина коштів гранту обсягом $49,4 млн від Японії в межах проєкту Світового банку "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей" (HOPE).

В тому ж місяці Японія і Норвегія видали Україні грант на $760 млн, які будуть спрямовані на часткову компенсацію видатків держбюджету України, не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони, зокрема на пенсійні виплати, виплати працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та оплату праці педагогів.

У березні Японія передала Україні $230 млн на відновлення сільського господарства в рамках проєкту Світового банку "Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)".

У липні стало відомо, що Японія планує надати Україні позику в розмірі 3,3 мільярда доларів, використовуючи відсотки від заморожених російських активів. Ініціатива є складовою загальної підтримки України членами Групи семи (G7), узгодженої на саміті в Італії в червні.