ЗАЕС відновила підключення до мережі енергоблоку №5, що вимкнувся через обстріл

ЗАЕС відновила підключення до мережі енергоблоку №5, що вимкнувся через обстріл

Запорізька атомна електростанція 2 вересня о 13:10 під’єднала до мережі енергоблок №5, який напередодні вдруге аварійно відключився через обстріл території станції. Про це повідомляє Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

"Триває набір потужності. Наразі на станції працюють два енергоблоки, які виробляють електроенергію для потреб України. Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки немає", - сказано в повідомленні.

В "Енергоатомі" стверджують, що обстріл, через який сталося відключення, був здійснений з боку російських окупаційних сил, які й контролюють територію ЗАЕС.

Нагадаємо, що після цього на станцію прибула місія Міжнародного агентства з атомної енергії на чолі з її гендиректором Рафаелем Гроссі. Наразі в "Енергоатомі" кажуть, що  представники місії "продовжують свою роботу" на станції. Напередодні в НАЕК заявляли, що їх там "до 3 вересня" залишиться п'ятеро з 14. При цьому Гроссі заявляв, що МАГАТЕ взагалі встановить на ЗАЕС постійну присутність.

Зазначимо при цьому, що в адміністрації президента США вважають за необхідне повну зупинку окупованої російськими військами ЗАЕС заради безпеки, окільки це "не місце для бойових дій".

В кінці серпня президент США Джозеф Байден, президент Франції Емманюель Макрон, прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон разом з канцлером Німеччини Олафом Шольцем закликали до військової стриманості в районі ЗАЕС.

Представники ж української влади вже майже місяць активно звинувачують російські війська в обстрілах як ЗАЕС, так і її міста-супутника Енергодара, натомість представники окупантів стверджують, що обстріл ЗАЕС ведеться українськими військами. При цьому єдиний раз, коли українська сторона публікувала відео безпосередньо обстрілу ЗАЕС, був 22 липня: тоді Головне управління розвідки Міністерства оборони України вказувало, що позиції окупантів на станції були "ювелірно" уражені українським військовими.