Як зберегти ресурс акумулятора в електромобілі

Використовуйте сертифіковані пристрої для заряджання та не тримайте автомобіль у розрядженому стані
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Українці все частіше віддають перевагу екологічним та інноваційним видам транспорту, а ринок електромобілів розширюється. Постачальник електроенергії YASNO підтримує цей тренд, розвиваючи інфраструктуру швидких зарядних станцій 50 кВт.

Станом на липень 2020 року в Україні вже налічується більше 21 тисячі чистих електрокарів. Їхні власники можуть заощадити від 100 тисяч гривень, або вартість акумуляторної батареї, яку не доведеться міняти довгий час завдяки правильному заряджанню.

Ресурс батареї електромобіля досить великий — гарантія виробника зазвичай складає від 5 до 8 років, або до 200 000 км пробігу. Протягом цього періоду батарея збереже 70-80% від початкової ємності. Звичайно, після закінчення гарантійного терміну автомобіль ще довго буде їздити, але ємність акумулятора зменшуватиметься з часом, як і пробіг на одному заряді. Пришвидшити деградацію батареї може неправильна експлуатація.

Для подовження активного життя електромобіля потрібно знати особливості його заряджання:

1. Використовуйте лише сертифіковані пристрої для заряджання. Використання правильного обладнання забезпечить повну сумісність електромобіля та станції, що дозволить: контролювати необхідний рівень потужності заряджання, стан батареї, захистити акумулятор. Якщо ви замовляєте домашню зарядну станцію, або підживлюєтесь у мережі електрозарядок, завжди звертайте увагу на наявність сертифікатів безпеки.

2. Слідкуйте за рівнем зарядки електромобіля. На сьогодні в електромобілях використовуються літій-іонні батареї, які за своїми характеристиками відрізняються від старих, що мали "ефект пам‎'яті". Наразі не потрібно розряджати автомобіль до 0% або заряджати до 100%. Оптимальний діапазон використання — це 20-80%. Тому під час подорожі краще декілька разів виконати нетривалу зупинку та підзарядитися, ніж намагатися використати весь ресурс батареї до останнього відсотка. В налаштуваннях бортового комп‎'ютера можна встановити відповідні обмеження.

3. Не тримайте автомобіль у розрядженому стані. Необхідно підтримувати оптимальний заряд батареї навіть під час тривалої стоянки, тому радимо використовувати зарядні пристрої у власному гаражі або на парковці.

4. Не зловживайте агресивною їздою. При занадто високій швидкості руху батарея починає активно віддавати енергію, і система кондиціонування може не впоратися с перегрівом (у деяких авто вона зовсім відсутня). Це призводить до зменшення ресурсу акумуляторної батареї. При цьому швидко втрачається і запас ходу. Спокійне переміщення дозволить доїхати без підзарядки на більш далеку відстань.

5. Раз на тиждень підживлюйте електрокар змінним струмом повільної зарядки. Навіть, якщо регулярно користуєтесь швидкою зарядкою. Наразі в Україні функціонують станції YASNO E-mobility потужністю 50 кВт з можливістю заряджати автокар за 20 хвилин. Світові автоконцерни працюють над збільшенням обсягу батареї для електрокарів та можливостями швидкого заряджання. Зарядні станції потужністю 150 кВт скорочують час зарядки до 16 хвилин, а підзарядка на станціях 350 кВт — до 7 хвилин.