Дітей деяких працівників ЗАЕС депортували до Росії, взявши в заручники - Зеленський

заес
Фото: ua.depositphotos.com

Президент Володимир Зеленський заявляє, що діти деяких працівників Запорізької атомної електростанції були взяті в заручники російськими окупантами і вивезені на територію Росії, аби мотивувати цих людей виконувати вказівки загарбників.

Про це він розповів під час спілкування з іспанськими журналістами в Києві перед візитом до глави держави прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса, відео якого опублікувала пресслужба президента.

"Діти нашого персоналу, деяких людей, які там працюють, були вивезені на територію Росії в автобусах. Тобто, вони на сьогодні є живими заручниками, щоб наш персонал там працював, не передавав нам інформацію, виконував те, що бойовики їм говорять", - сказав Зеленський.

Він нагадав, що фактичне керівництво станцією наразі здійснюють функціонери корпорації "Росатом", хоча технічні працівники залишаються тими ж, і фактично знаходяться в окупантів у полоні.

"Сам персонал, спеціалісти там - громадяни України, там наш персонал. Але керівництво - з "Росатому", воно з Росії. Сьогодні так, тому що наше керівництво, ви знаєте, було викинуте, вивезене. І вони, ці цивільні люди, сьогодні у полоні", - вказав президент.

Нагадаємо, 30 вересня 2022 року окупанти викрали тодішнього генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова та тримали його в полоні. 3 жовтня його звільнили з полону. Пізніше неодноразово повідомлялося, що росіяни викрадали й інших працівників станції, зокрема заступника гендиректора.

5 жовтня 2022 року було оголошено про створення в структурі "Росатому" "Експлуатуючої організації ЗАЕС". Тоді ж НАЕК "Енергоатом" вирішила звільнити Мурашова і покласти обов'язки законного гендиректора станції на свого керівника Петра Котіна, перенісши адміністрування об'єкту до Києва. Також тоді виявилося, що окупанти вкрали печатку ЗАЕС, але "Енергоатом" просто визнав її вже недійсною.

Джерело фото: ua.depositphotos.com