ВАКС відправив екснардепа Микитася під арешт

ВАКС відправив екснардепа Микитася під арешт

Вищий антикорупційний суд обрав колишньому нардепу Максиму Микитасю, який намагався підкупити мера Дніпра Бориса Філатова 18 жовтня, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів з можливістю внесення застави. 

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Таке рішення суд ухвали 20 жовтня, засідання транслювалося на YouTube.

Суд встановив заставу у розмірі 100 тис неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для працездатних осіб, що становить у грошовому еквіваленті 260 млн грн. 

НАБУ повідомило йому про підозру в той же день, коли він намагався підкупити міського голову Дніпра.

Як з'ясувало слідство, Микитась запропонував Філатову хабар за укладення з підконтрольними йому компаніями контракту з будівництва метрополітену в Дніпрі поза конкурсом. Цей проєкт реалізують за кредитні кошти Європейського банку реконструкції і розвитку.

Колишній нардеп оцінив "лояльність" мера у 10% від вартості проєкту (220 млн євро), що становить відповідно 22 млн євро. Запропонований хабар став рекордним, який коли-небутд фіксували правоохоронці в Україні. 

Розслідування НАБУ розпочало за заявою міського голови Дніпра. Попередня правова кваліфікація правопорушення – ч. 4 ст. 369 ККУ.

Крім того, ексголова "Укрбуду" підозрюється поліцією у замовленні в грудні 2020 року викрадення у Києві юриста та вимагання з нього грошей. Натомість тоді НАБУ, навпаки, заступалося за Микитася, заявивши, що той є цінним викривачем з погляду отримання свідчень проти вищих українських чиновників, зокрема нинішнього заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Останньому інкримінували співучасть у дачі Микитасем хабаря за недостовірну експертизу вартості житла в рамках вищевказаної справи про квартири для Нацгвардії.

Саме у справі про організацію викрадення людини в Києві Микитася заарештували прямо напередодні Нового року, але через два з половиною місяці, у березні 2021 року, йому вдалося вийти із СІЗО під нічний домашній арешт.