Кабмін скасував обов'язковість використання РРО у селищах

Фото: полиция Купянского района Харьковской области
Фото: поліція Куп'янського району Харківської області

Кабінет міністрів скасував обов'язковість застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО у селищах, зокрема під час торгівлі, що здійснюється фізособами-підприємцями, які сплачують єдиний податок.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Як повідомив у своєму Telegram-каналі голова комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, таке рішення було ухвалено на засіданні уряду 9 лютого.

Відповідні зміни були внесені до постанови №1336 від 23 серпня 2000 року, якою було встановлено перелік форм та умов діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, при яких не обов'язково використовувати РРО та якы можна вести з використанням розрахункових книжок та книжок обліку розрахункових операцій.

Причому відтепер на селища поширено весь список послаблень, що діяв для сіл. Підкреслимо, однак, що йдеться не про селища міського типу, що вважаються міськими населеними пунктами, а про звичайні селища, які є в Україні другим (поряд із селами) типом сільських населених пунктів. Таким чином, Кабмін просто поширив встановлені раніше послаблення на всю сільську місцевість.

Загалом в Україні (без урахування Криму, але з урахуванням підконтрольної частини Донбасу) на початок лютого було 1135 селищ та 26258 сіл, а також 824 смт та 442 міста.

Нагадаємо, що 23 грудня 2021 року Кабмін змінив найбільш значущий пункт послаблень фіскалізації: раніше діяв дозвіл не застосовувати касові апарати для ФОП, які сплачують єдиний податок, при роздрібній торгівлі продуктами харчування; а замість нього уряд запровадив дозвіл на торгівлю таких підприємців уже будь-якими товарами, зате тільки в селах.

При цьому така норма не поширюється на всю торгівлю у магазинах, які продають підакцизні товари; на торгівлю сільськими ФОП через інтернет; а також у разі, якщо відповідна місцева рада сама встановила обов'язковість використання РРО на території громади.

Окрім торгівлі в магазинах дрібних підприємців рішення Кабміну від 9 лютого розширює на територію селищ послаблення у таких випадках:

  1. роздрібна торгівля та громадське харчування, що здійснюються споживспілками та аграріями з використанням власної продукції;
  2. роздрібна торгівля та громадське харчування у гірських селах та смт;
  3. роздрібна торгівля медичними та фармацевтичними товарами та надання медичних та ветеринарних послуг;
  4. продаж деяких товарів та послуг у поштових відділеннях;
  5. ремонт побутової техніки, квартир, меблів, взуття, одягу, догляд за дітьми та літніми, прання, готування та фотопослуги, що надаються ФОП особисто без найму третіх осіб;
  6. торгівля насінням у кіосках (також ця норма поширюється на смт);
  7. послуги газо-, тепло-, водопостачання та водовідведення у разі розрахунків будинку у споживача.

Крім цього, на сьогодні касові апарати можна не використовувати по всій Україні у таких випадках:

  1. торгівля з автолавок, автоцистерн, пересувних морозилок та подібних об'єктів поза будівлями;
  2. торгівля на ринках та ярмарках (але не в магазинах та кіосках на їх території);
  3. продаж їжі та безалкогольних напоїв у буфетах вузів, а також підприємств товариств сліпих та глухих;
  4. роздрібна торгівля, громадське харчування та побутове обслуговування у військових містечках та військових частинах;
  5. продаж друкованої продукції, включаючи конверти та марки, поштовими відділеннями, якщо на такі товари припадає більшість товарообігу та за відсутності у продажу підакцизних товарів;
  6. продаж квитків в електротранспорті, на морських та річкових судах;
  7. надання послуг бібліотекам;
  8. продаж релігійно-обрядової атрибутики та надання послуг відповідними організаціями;
  9. продаж товарів з розносок та ручних візків у поїздах, кораблях та літаках;
  10. ритуальні послуги вдома у замовника;
  11. медичне обслуговування вдома у замовника;
  12. видача дозволів на любительську та спортивну рибалку та полювання;
  13. продаж булочок, морозива, безалкогольних напоїв та сувенірів з розносок та ручних візків у театрах та на стадіонах.

Зазначимо, що з 1 січня українські ФОП у міській місцевості мають працювати з касовими апаратами. Незважаючи на вимоги частини підприємців відкласти це нововведення на рік, Рада 17 грудня не почала розглядати це питання, хоча для цього було скликано окреме засідання.

Санкції за порушення використання касових апаратів передбачають штраф у розмірі 100% вартості проданих із порушенням товарів, а за наступні порушення вже 150% вартості товару.

При цьому Гетманцев, як ініціатор фіскалізації малих підприємців, зазначає, що ці заходи вже дозволили вивести з тіні 85% торгових операцій.