Китай: Роздмухуванням загрози війни США завдали серйозного удару по економіці України

Влада Китаю вважає, що нагнітання з боку США інформаційної кампанії про масштабне вторгнення Росії в Україну, що нібито готується, завдало значного удару по українській економіці. Про це заявив на брифінгу речник Міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбінь, передає ТАСС.

"Протягом останніх кількох днів американська сторона роздмухувала загрозу війни, штучно створювала напружену атмосферу, що завдало серйозного удару по економіці, соціальній стабільності та умовам життя народу України, а також посилило опір у просуванні переговорів та діалогу відповідних сторін", — сказав він.

Він висловив сподівання, що на Заході "припинять поширювати подібну неправдиву інформацію, робитимуть більше для сприяння миру, взаємній довірі та співпраці".

Зазначимо також, що на брифінгу напередодні речник китайського МЗС зазначив, що його країна виступає проти необґрунтованого застосування або загрози односторонніх санкцій у міжнародних відносинах, маючи на увазі загрозу санкцій проти Росії.

"У нинішніх умовах односторонні санкції тільки посилять розкол і конфронтацію. Китай закликає всі сторони залишатися раціональними, працювати над всеосяжним врегулюванням української кризи та пов'язаних із нею питань через діалог і переговори, а також утримуватися від кроків, які можуть призвести до ескалації напруженості, роздмухування кризи та надання йому сенсаційності", — зазначив дипломат.

За його словами, у нинішніх умовах перебільшення та роздування можливості ведення війни не є відповідальною поведінкою, а "легке звернення до санкцій та тиску" не допоможе деескалації ситуації.

"Вимога блокової конфронтації призведе лише до старого шляху Холодної війни. Ми закликаємо всі сторони зайняти рівну та відкриту позицію та працювати над сумлінним виконанням Мінських угод-2 шляхом діалогу та переговорів, щоб створити умови для політичного врегулювання української кризи".

Нагадаємо, що в останні тижні влада США максимально активізувала свої дії та риторику у зв'язку з нібито намірами Росії розв'язати війну на території України. Зокрема, напередодні американська влада перемістила посольство з Києва до Львова.

Американські, так само як і деякі західноєвропейські ЗМІ також регулярно повідомляють з посиланням на анонімні джерела про подробиці вторгнення, що нібито готується, з описом його сценаріїв і зазначенням конкретних дат. Зокрема, востаннє воно анонсувалося на ніч 16 лютого, проте вкотре не сталося.

Крім того, увечері (за київським часом) 15 лютого зі зверненням на цю тему виступив президент США Джозеф Байден, в черговий раз анонсувавши введення проти РФ серйозних санкцій проти певних галузей промисловості та фінансового сектора, якщо вона вирішиться на згадане вторгнення.

Представники української влади у свою чергу офіційно заперечують наміри РФ вдатися до масштабного вторгнення в Україну, зокрема роблять це на рівні президента і прем'єр-міністра, називаючи згадану активність дезінформаційною.

Більше того, з цією метою Володимир Зеленський ще 28 січня провів прес-конференцію для іноземних ЗМІ, де, незважаючи на колишні суперечливі заяви, прямо звинуватив США у нагнітанні ситуації, що дуже негативно позначається на українській економіці. За словами президента, на стабілізацію економічної ситуації Україні тепер доведеться витратити щонайменше 4-5 мільярдів доларів.

3 лютого міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що Україна не фіксує підготовку Росією ударних угруповань для військового наступу на підконтрольні Україні території. Більше того, за його словами, Україна не чекає на військові провокації і з боку Білорусі.

Згодом до цієї риторики приєднався міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, закликав не піддаватися на дезінформацію, яку поширюють іноземні ЗМІ щодо гіпотетичного масштабного вторгнення РФ в Україну.

Зазначимо, що днями МЗС Росії також виступило із заявою про кампанію дезінформації з боку західних ЗМІ, яка ведеться, незважаючи на всі заперечення російською стороною намірів про вторгнення в Україну.