"Хочеться спробувати ще". Чому куріння е-сигарет серед підлітків в Україні стало епідемією

"Хочеться спробувати ще". Чому куріння е-сигарет серед підлітків в Україні стало епідемією

В Україні куріння е-сигарет досягло масштабів епідемії, особливо серед дітей, тому що кожен п'ятий підліток палить ці пристрої. Проте негативна тенденція може змінитися, якщо депутати у другому читанні проголосують за законопроект №4358.

14-річний Богдан Павлюченко ніколи не пробував курити і не розуміє, навіщо йому це потрібно, але багато його однокласників або пробували електронні сигарети, або вже постійно курять.

“Більшість моїх приятелів не курять через дуже неприємні відчуття після сигарет. А є такі, що продовжували палити через силу. Один казав: це як лакриця — гидота рідкісна, але чомусь хочеться ще раз спробувати”, — каже Богдан.

Він додав, що у старших класах ще більше курців – по 7-8 осіб у кожному. Курять вони в основному електронні сигарети, айкоси і вейпи - жартують, що такий спосіб відмінно підходить дітям, тому що після цих девайсів немає сильного запаху, як від звичайних сигарет, а значить, менше шансів, що батьки "запалять".

“Чомусь мої однолітки вважають, що е-сигарети та айкоси не викликають звикання, як звичайні цигарки. Думаю, це не так, просто ще мало зібрано даних про вплив їх на організм. А один знайомий десятикласник палить вейп і каже, що батьки не забороняють йому, бо вважають це просто кумедною іграшкою. Мені здається, що і йому, і його батькам просто не вистачає інформації або ліньки її шукати, щоб розібратися в цьому продукті”,розповідає підліток.

За словами школяра, гроші на покупку цигарок його однолітки видобувають по-різному. Хтось витрачає на них кишенькові гроші, а хтось вигадує для батьків додаткові витрати, але витрачає на цигарки. Купити в торговій точці девайс або сигарети також не складає труднощів.

“Старшокласникам сигарети можуть продати у звичайному кіоску, а якщо відмовляють і просять документи, то завжди можна попросити купити когось старшого. Хтось відмовить, а хтось купить. Молоді хлопці та дівчата майже ніколи не відмовляють у покупці”, - зазначив він.

Богдан розповів, що куріння на перервах зараз не проблема. Можна навіть, вийшовши в парк із викладачем, відійти убік і покурити, адже дим від електронних цигарок не так видно, як від звичайних, тож ніхто не помічає, що школярі курять.

Друга героїня нашої публікації - 14-річна Ірина. Вперше вона спробувала курити електронні сигарети у 2020 році, але стабільно курити почала пристрій для нагрівання тютюну, який їй подарував повнолітній хлопець цього літа. За її словами, бажання спробувати курити було завжди, тому що її залучають люди, що палять.

“Спочатку мені подобалися звичайні сигарети, а потім розкуштувала куріння електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну, після чого з сигаретами розпрощалася. Спочатку відчуття під час куріння були змішані - було несмачно і незвично. Пізніше втягнулася та зрозуміла смак. Сподобалося тому, що немає помітного запаху, як від цигарок, а у моєму віці це важливо”,каже підліток.

Ірина розповіла, що бабуся та мама ловили її з цигарками один раз, але про пристрій для нагрівання тютюну не знають. Одного разу мама побачила в Іри девайс, але подумала, що це power bank (портативний зарядний пристрій, за допомогою якого можна зарядити будь-який гаджет.Delo.ua).

Школярка додала, що курить скрізь, окрім будинку. Також практично всі однокласники курять електронні сигарети в школі, тому що після їхнього куріння немає запаху. При цьому вона зазначила, що стіки для IQOS сама не купує, а просить свого повнолітнього хлопця.

“Я часто думаю про те, що сигарети шкідливі, навіть IQOS, але зараз сучасні технології роблять куріння нешкідливим, від нього не буде раку та інших тяжких хвороб. Я можу кинути палити, я не маю звички, просто не хочу, мені подобається”,переконана вона.

Третя героїня теж потрапила у пастку у момент, коли вперше відчула приємний запах електронних сигарет. Зараз Наташі 15 років, і, як багато підлітків, курити вона почала звичайні сигарети в 13 років.

“Звичайні цигарки чути батькам, а димом потім пахне волосся та речі. Пробувала різні цигарки, а зараз курю IQOS, і відчуття під час куріння мені подобаються, запах теж, до того ж він швидко провітрюється і батькам не чути. Тепер курю IQOS щодня”,розповіла співрозмовниця.

Дівчина переконана, що куріння її розслаблює та відволікає від поганих думок. При цьому її мама знає, що вона курить і лаяла її за це, але в результаті дівчина забрала старий IQOS у мами і користується ним.

“Мама знає, що я курю IQOS, лаяла мене, але поки не здогадалася, що я курю її ж старий IQOS. Вона каже, що курити шкідливо та погано і що сама закурила вже у дорослому віці, але вона говорить про цигарки, а я цигарки не курю. Також у мами стріляю стіки, але вона про це не знає”, - каже Наташа.

Наташа поділилася, що у шкільному туалеті всі старшокласники курять IQOS, оскільки він швидко вивітрюється. Під час шкільних занять та вдома вона також палить засіб для нагрівання тютюну. Ховається тільки від тата, бо він не палить.

Масове куріння та відсутність розуміння ризиків

Останні роки у всьому світі електронні сигарети на піку популярності, особливо серед молоді. Українські підлітки не виняток, і ситуація з курцями електронних сигарет дійшла критичної.

Результати опитування GATS у 2017 році показали, що в Україні сьогодні серед підлітків віком від 13-15 років кожен п'ятий курить електронні сигарети, а кожен сьомий курець тютюнових виробів. Також дослідження показало, що 19,4% підлітків віком 15–17 років пробували електронні сигарети, а понад 11% курили е-сигарети 30 днів поспіль.

Крім підлітків, відсутність розуміння про шкоду куріння е-сигарет відзначено і серед дорослого населення. Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, в ході якого 40% респондентів у віці 18-30 років вважають, що пасивне куріння е-сигарет є менш шкідливим для людей, ніж пасивне куріння сигарет, а 30% молоді взагалі вважають, що куріння електронних сигарет не призводить до серйозних наслідків здоров'я. Ці дані вказують на те, що у дорослих людей та молоді сформувалося помилкове уявлення про вплив електронних сигарет на організм.

Інфографіка: Тетяна Кравченко / Delo.ua

При цьому дві третини (67%) респондентів погоджуються з тим, що використання електронних пристроїв для куріння має регулюватися так само, як і споживання звичайних сигарет. Близько 60% опитаних виступають за проведення інформаційних кампаній щодо шкідливого впливу електронних сигарет або пристроїв для нагрівання тютюну для здоров'я.

В Україні вже робляться кроки для зниження кількості курців. Так, з 1 січня 2021 року законом № 1019-IX щодо посилення відповідальності за порушення продажу електронних сигарет дітям передбачено заборону на продаж неповнолітнім електронних сигарет та рідин для них, а також пристроїв для нагрівання тютюну. Таким чином, вже з цього року продавець має вимагати у покупця документ, що засвідчує його повноліття.

За порушення правил торгівлі тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в них, тютюновими виробами для електричного нагріву закон передбачає штраф від 6,8 тисяч до 13,6 тисяч гривень. Якщо ж людина порушить цей закон протягом року повторно, на нього чекає адміністративне стягнення на суму від 13,6 тисячі до 23,8 тисячі гривень з конфіскацією предметів торгівлі.

Однак цих дій виявилося недостатньо, оскільки курців е-сигарет стає більше, а реклама, яка стимулює молодь курити електронні сигарети, зустрічається на кожному розі. До того ж, електронні сигарети вільно продаються в інтернет-магазинах, де практично неможливо контролювати вік покупця.

Пастка для дітей

Тютюнова промисловість витрачає великі гроші на рекламу та використовує спеціальні тактичні прийоми для залучення молодих людей до куріння. Наприклад, тільки в США тютюнові компанії витрачають щодня (!!!) $23 млн на рекламу, і це дає свої плоди.

За даними CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань у США) у 2016 році близько 7 із 10 учнів середніх та старших класів (69,3%) — понад 18 мільйонів молодих людей — заявили, що бачили рекламу електронних цигарок, яка викликає інтерес до продукту. Вже в 2020 році Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США ( FDA ) відзначило, що багато молодих людей повідомляють про використання електронних сигарет, тому що їм цікаво дізнатися про них.

Тютюнові корпорації повідомляють, що щорічно витрачають мільярди доларів на продаж своєї продукції. За даними CDC, тільки в 2019 році в США найбільші виробники сигарет витратили $8,2 млрд на рекламу та просування продукції.

В Україні рекламу електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну можна зустріти практично на кожному розі, тому не виключено, що для просування своєї продукції на нашому ринку тютюнові компанії також вкладають чимало грошей.

У 2015 році Київський міжнародний інститут соціології провів опитування , яке показало, що 37,2% респондентів, які відвідували місця продажу тютюнової продукції протягом останніх 30 днів, спостерігали рекламу тютюнових виробів. Три чверті респондентів (75,7%) вважають, що яскраві кольори та підсвічування, якими виділяють пачки тютюнових виробів у точках продажу, привертають увагу.

Плюс до всього для рекламної кампанії подібних пристроїв виробники тютюнових виробів залучають зірок, яким, як правило, наслідує молодь. Адже якщо твій кумир курить, це модно і стильно, тому частина підлітків починають курити, щоб бути в тренді, копіюючи публічних людей.

Чому електронні сигарети небезпечні

Сьогодні якщо про шкоду куріння звичайних сигарет є безліч досліджень, то вплив електронних сигарет на організм до кінця не вивчений. Однак CDC попереджає, що якщо людина ніколи не курила і почала вживати електронні сигарети, то це викликає звикання так само, як і у випадку з традиційними сигаретами.

Є багато різних типів електронних сигарет, і сьогодні цей багатий асортимент можна побачити в будь-якій торговій точці в країні та в руках молоді, що курить. Електронні сигарети є найбільш поширеною формою е-систем для доставки нікотину, але є й інші електронні сигари, електронні трубки та інші пристрої.

У 2013-2014 роках CDC провело дослідження, яке показало, що більшість молодих людей спочатку курять електронні сигарети з ароматичними добавками та різними смаками, і саме аромати є основною причиною використання е-сигарет.

Вже в 2021 році більшість молодих людей, які повідомили про використання електронних сигарет, віддавали перевагу ароматизованим сортам (84,7%). Серед учнів середніх та старших класів, які нині використовують будь-які ароматизовані електронні сигарети, найчастіше вибирали з ароматизаторами фруктів (71,6%), цукерок, десертів чи інших солодощів (34,1%), м'яти (30,2%). та ментолу (28,8%).

За даними ВООЗ, електронні сигарети особливо небезпечні при використанні дітьми та підлітками, тому що в них міститься нікотин, ароматизатори та інші хімічні речовини. Під впливом нікотину мозок молодих людей може зазнавати тривалих та руйнівних наслідків, а також виникає ризик нікотинової залежності.

За словами хіміка-біолога Владислава Балинського, склад рідин у деяких електронних цигарках не стандартизований, тому може нести небезпеку, особливо для молодого організму.

“Я не думаю, що склад цих рідин додатково перевіряється і в цьому є певна небезпека. Якщо говорити про склад рідин, то наповнювачі становлять загрозу для організму людини, особливо для підлітка, тому що в них містяться хімічні та наркотичні речовини. Тому насамперед слід оцінювати вплив нікотину на організм під час куріння е-сигарет”,каже вчений.

При нагріванні рідини в електронних сигаретах виділяється аерозоль, який містить нікотин, ароматизатори, леткі органічні сполуки, метали (нікель, олово та свинець) та хімічні сполуки, що спричиняють серйозні захворювання легень. Нікотин, крім того, що він є психоактивною речовиною, також бере участь у зміні метаболізму людини, змінює біохімічні процеси та обмін жирів.

Інфографіка: Тетяна Кравченко / Delo.ua

Також аерозоль, який виділяється при курінні е-сигарет, небезпечний не тільки для користувача, але і для пасивного курця, як і при курінні звичайних сигарет. Більше того, через слабку вивченість електронних сигарет, що з'являються на ринку в дедалі більшому асортименті, споживачі можуть до кінця і не знати, що вони вживають.

Якщо подивитися на курців е-сигарет та вейпів, то можна помітити, що люди роблять мало не щомиті затяжки і “парять” їх весь день. Балінський підкреслив, що важливо розуміти, що людські органи створені для інших функцій, а не для постійного наповнення їх хімічними речовинами у вигляді аерозолю. Легкі людини - це складний орган, який складається з кількох частин, і кожна з них виконує свою функцію, каже біолог. Вплив канцерогенних речовин відбувається саме на функції органу, наприклад гліцерин може просочити поверхню органів, змінюючи фізико-хімічні властивості. Також ці речовини можуть збільшити проникність мембран, ускладнити процес виведення слизу з легенів.

“На даний момент немає повної інформації та літератури про речовини, що містяться в рідинах для е-сигарет, та про їх канцерогенність (канцерогенні речовини різної хімічної будови, які можуть спричинити злоякісні пухлини (рак) та/або доброякісні новоутворення. — Delo.ua). Але вже є результати досліджень щодо негативного впливу гліцерину, що входить до складу рідини для е-сигарет, на нирки та печінку”, — зазначив Балінський.

Біолог Владислав Балинський пояснив, що в рідині для електронних сигарет крім гліцерину використовується пропіленгліколь, який застосовують у промисловості як харчові добавки і в косметології. Але ця речовина не призначена для вдихання в легені через вейпи та е-сигарети.

До речі, гліцерин використовується в медицині як проносний і загоюючий засіб. Пропіленгліколь використовується як антисептик, але не для внутрішнього застосування, тому що ця речовина може негативно впливати на мікроорганізми у ротовій порожнині. За словами Балінського, ці речовини є синтетичними, тому потрібно додатково досліджувати їх вплив на імунітет людини.

Вчений додав, що якщо говорити про індивідуальну чутливість та реакції, то на обидві речовини у людини з більшою ймовірністю можуть спостерігатися алергічні реакції. Таким чином, дані речовини можуть нести дратівливий характер слизової оболонки, які призводять до ряду хронічних захворювань.

А ось як добавки для фарбування рідини і надання їй смакових якостей використовують ефірні олії невідомого походження, які також можуть бути небезпечними.

На закінчення учений підкреслив, що вплив е-сигарет на організм до кінця не вивчений, а саме споживання виходячи з вищесказаного можна сміливо віднести до згубної звички.

До речі, у 2018 році фахівці CDC почали бити на сполох після того, як від наслідків вейпінгу — вдихання пари з ароматичними добавками — у США померли 39 людей і понад 2 тисячі захворіли. Це викликало у США справжню паніку, тим більше, що причину відразу не вдалося встановити. Відомство дійшло висновку, що однією з можливих причин проблем зі здоров'ям, а також смертей курців електронних сигарет і вейпів могло стати вміст у них ацетату вітаміну Е. Фахівці зазначили, що в ході досліджень вони вперше виявили "хімічний склад, що викликає побоювання", вплив на організм якого досі вивчається.

Як змінити тенденцію куріння серед молоді

Масове поширення куріння е-сигарет серед підлітків відбувається там, де вони найбільше проводять часу: у школі та мережі інтернет. Тому CDC дало рекомендації, як запобігти куріння дитини. Так, відомство рекомендує батькам якомога раніше почати розмовляти з дітьми про шкоду куріння та наслідки. У свою чергу батькам не рекомендується курити чи робити це у присутності дітей, щоб не подавати їм поганий приклад. Раніше Delo.ua опитувало колишніх курців, які розповіли, що почали палити тому, що їхнє оточення завжди це робило.

Щоб допомогти у боротьбі з курінням, владі також необхідно посилити ринок тютюнових виробів та заборонити їх просування. Раніше законом №3778 (зміни до закону №2899 та закону про рекламу), прийнятим у 2012 році, було заборонено всі види реклами, крім реклами в інтернеті, а також спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів. Проте через прогалини у законодавстві тютюнові виробники знайшли спосіб рекламувати свою продукцію у місцях продажу.

Але більшість українців проти такої безмежної реклами. Згідно з опитуванням КМІС, 68% респондентів підтримують заборону розміщення сигаретних пачок на вітринах, оскільки відкрита викладка, спеціальне яскраве освітлення цигарок привертає увагу людей, зокрема дітей, до тютюнових виробів. Таким чином, подібна "сіра" реклама підвищує ризик початку куріння серед дітей на 60%.

До того ж для зниження кількості курців е-цигарок та жорсткішого регулювання українськими законодавцями у першому читанні було прийнято законопроект № 4358 про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюнових виробів, електронних сигарет та трав'яних виробів для куріння. Цим законопроектом передбачено заборону на рекламу електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, а також пристроїв для нагрівання тютюну ("айкос", "гло" та інші).

Також депутати пропонують заборонити куріння, вживання та використання у громадських місцях електронних сигарет, пристроїв для нагрівання тютюну та кальянів. Це можна буде робити лише у спеціально відведених для цього місцях. Якщо депутати у другому читанні проголосують за цей законопроект, то в Україні ринок тютюну загалом буде під жорстким контролем, а це допоможе знизити поширення вживання виробів із вмістом нікотину в Україні, особливо серед дітей та молоді.

Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua

Читайте також у спецпроекті Delo.ua, Internews Україна та центру "Життя" "Без смол та нікотину":

Пачка цигарок за 300 гривень: скільки українців кинуть палити за такої ціни?

Курити вже не модно: як принижують курців у Європі та збираються це робити в Україні