НБУ остаточно повернув до України всю готівкову гривню, обміняну в 2022 році біженцями в ЄС: скільки саме

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Національний банк України у кінці листопада отримав усю готівкову гривню, яку протягом 2022 року вимушеним українським переселенцям за кордоном обміняли європейські центральні банки.

"Національний банк України щиро вдячний за допомогу та людяність усім європейським центральним банкам, що знайшли можливість у такий спосіб підтримати українських переселенців", - йдеться в повідомленні.

Як нагадує український регулятор, він укладав угоди з центробанками Польщі, Швейцарії, Бельгії, Латвії, Німеччини, Італії, Литви, Мальти, Швеції та Нідерландів. Вони передбачали можливість обміну готівкової гривні на місцеву валюту для українських громадян.

Програми обміну завершилися: в Польщі - 9 вересня, в Німеччині - 30 жовтня, в Швеції - 13 листопада, в Швейцарії - 25 листопада, в Литві - 5 грудня, на Мальті - 7 грудня, у Нідерландах, Бельгії та Латвії - 9 грудня, а в Італії - 21 грудня.

Після завершення обмінних операцій НБУ здійснював викуп отриманої центробанками готівкової гривні, загальна сума якої склала 970,16 мільйона гривень. Основним хабом, що до моменту повернення в Україну акумулював цю гривневу готівку став Національний банк Польщі.

"Саме Національний банк Польщі, який завжди був надійним партнером Національного банку України, зробив значний внесок в архітектуру проєкту з обміну гривні та став першим центральним банком, що запровадив такий формат підтримки українських громадян вже за місяць з початку повномасштабного вторгнення", - вказують в НБУ.

За цю масштабну партнерську ініціативу нацбанки України та Польщі отримали у 2023 році нагороду Central Banking Award в номінації Currency Manager. У НБУ нині висловлюють польському регулятору та його очільнику Адаму Глапінському особливу подяку за цю співпрацю.

Нагадаємо також, що у вересні НБУ вирішив продовжити термін обміну монет дрібних номіналів та банкнот гривні старих зразків на нові до кінця дії воєнного стану в Україні та ще впродовж трьох місяців після нього, хоча раніше планувалося припинити його з жовтня.

Джерело фото: ua.depositphotos.com