Україна підписала безпекові угоди з Швецією, Ісландією та Норвегією

Україна підписала безпекові угоди з Швецією, Ісландією та Норвегією
Україна підписала безпекові угоди з Швецією, Ісландією та Норвегією. Колаж: delo.ua

31 травня президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у Стокгольмі підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. Згодом аналогічна угода була підписана з прем’єр-міністром Ісландії Б’ярні Бенедіктссоном. Останньою була підписана угода з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере.

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Угода зі Швецією 

Згідно з угодою, впродовж 2024-2026 років Швеція надасть Україні військову допомогу на суму близько 6,5 млрд євро (75 млрд шведських крон). Ця сума зростатиме протягом 10-річного терміну дії документа.

Військова підтримка охоплюватиме авіацію, протиповітряну оборону, бронетехніку, артилерію, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню та безпілотники.

Швеція продовжить передавати Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90, а також опрацьовуватиме можливості спільного виробництва цієї техніки.

Унікальна частина угоди

Унікальною складовою угоди є надання Швецією спеціалізованих літаків ASC 890 та перспектива передачі винищувачів JAS 39 Gripen з відповідним навчанням українських пілотів.

Угода також передбачає підтримку розвитку оборонно-промислового потенціалу України, локалізації, ремонту та виробництва шведської військової продукції.

Окремі блоки стосуються підтримки Української формули миру, санкцій проти агресора, відновлення України, захисту критичної інфраструктури.

Угода з Ісландією

Згідно з угодою, Ісландія зобов'язується надавати Україні всебічну економічну, гуманітарну й оборонну допомогу, а також сприяти її вступу до ЄС і НАТО. Протягом 2024-2028 років Ісландія щорічно виділятиме не менше 30 млн доларів (4 млрд ісландських крон). Підтримка триватиме впродовж усього терміну дії документа.

Ісландія готова фінансувати закупівлю та постачання Україні оборонних матеріалів і спорядження, співпрацювати з розвитку оборонної промисловості.

Унікальною складовою угоди є зобов'язання Ісландії продовжувати транспортування військових вантажів в Україну зафрахтованими літаками від союзників по НАТО. Окрема увага приділятиметься підтримці й оснащенню українських військовослужбовиць.

Документ також охоплює підтримку Української формули миру, санкцій проти РФ, відшкодування збитків, притягнення агресора до відповідальності, зміцнення соціальної та цивільної інфраструктури.

Ісландія також посилить дипломатичне представництво в Києві для поглиблення співпраці з українськими установами, парламентом, громадянським суспільством і приватним сектором.

Угода з Норвегією

Норвегія – 15-та країна, з якою укладено двосторонню безпекову угоду. Відповідно до неї, цьогоріч Норвегія виділить Україні щонайменше 1,2 млрд євро (13,5 млрд норвезьких крон) військової допомоги. Загалом на 2023-2027 роки у Програмі Нансена з підтримки України передбачено близько 6,4 млрд євро.

Норвегія разом з союзниками допомагатиме Україні нарощувати спроможності у сфері сучасних бойових літаків, зокрема вже зафіксовано готовність передати винищувачі F-16.

Сторони поглиблюватимуть оборонно-промислове співробітництво. Норвегія робитиме вагомий внесок у розвиток морських спроможностей України в Чорному та Азовському морях, продовжить постачати системи NASAMS, обладнання та навчати фахівців.

Невійськові блоки угоди охоплюють підтримку Української формули миру, санкцій проти агресора, відшкодування збитків, притягнення РФ до відповідальності, економічне відновлення, гуманітарне розмінування, захист критичної інфраструктури та протидію російській пропаганді.

Норвегія твердо переконана, що майбутнє України в євроатлантичній спільноті, тому працюватиме над майбутнім членством країни в НАТО.

Коли буде угода з США

Як пише The Financial Times, президенти США Джо Байден та України Володимир Зеленський підпишуть двосторонню безпекову угоду під час саміту G7 в Італії у червні.

Очікується, що ця угода стане найважливішою в серії угод, які Україна уклала з країнами НАТО, які передбачають зобов’язання щодо довгострокової підтримки, включаючи військову підготовку, обмін розвідданими та економічну допомогу.

Зазначається, що безпекова угода була розроблена протягом кількох тижнів на фоні напружених відносин між Києвом і Вашингтоном, оскільки США піддалися критиці з боку України через те, що Байден, ймовірно, на відвідає саміт миру 15-16 червня.

Гарантії безпеки для України

28 травня Зеленський і прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо підписали двосторонню угоду. Того ж дня Україна уклала двосторонню безпекову угоду з Португалією, а напередодні Зеленський підписав безпекову угоду з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

24 лютого голова уряду Італії Джорджа Мелоні під час візиту до Києва підписала з президентом Зеленським двосторонню безпекову угоду. Також аналогічна угода була підписана з премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

23 лютого у Львові президент Зеленський та прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

16 лютого під час поїздки Зеленського до Німеччини і Франції з цими країнами також були підписані безпекові угоди.

Також Україна уклала угоди з НідерландамиФінляндією та Латвією. 

12 січня 2024 року Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали двосторонню угоду в сфері безпеки. Це був перший безпековий договір у рамках домовленостей, які було узгоджено під час саміту НАТО у Вільнюсі між Україною, членами G7 та державами, що до них приєдналися.