Голова МАГАТЕ знову їде до Києва: названо причину

Голова МАГАТЕ знову їде до Києва: названо причину
Рафаель Гроссі. Фото: Twitter голови МАГАТЕ

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі прямує до Києва для зустрічей з питання заснування зони безпеки навколо окупованої російськими військами Запорізької атомної електростанції. Про це він повідомив у Twitter.

"Їдемо до Києва на важливі зустрічі. Необхідність створення зони ядерної безпеки та захисту навколо Запорізької АЕС зараз є актуальною як ніколи", - написав Гроссі.

У свою чергу, як сказано в повідомленні МАГАТЕ, після візиту в Україну Гроссі попрямує до Росії, де продовжить переговори, спрямовані на узгодження та якнайшвидше створення зони ядерної безпеки та захисту навколо ЗАЕС.

Окремо експерти агентства, які перебувають на ЗАЕС, дізналися, що вона планує перезапустити один із своїх шести реакторів, які наразі усі перебувають у режимі холодного зупину. Повідомляється, що йде підготовка до пуску 5-го енергоблоку на зниженій потужності вироблення для пари й тепла для потреб станції.

Останній діючий реактор ЗАЕС – 6-й – було зупинено 11 вересня. Він постачав ЗАЕС електроенергією для охолодження та інших важливих функцій безпеки з 7 вересня, коли на станції було відключено всі зовнішні високовольтні джерела живлення, проте оператор зупинив реактор після відновлення зовнішнього живлення АЕС. Співробітники місії МАГАТЕ також повідомили, що 4 жовтня був обстріл промислової зони, розташованої між АЕС та містом Енергодар, проте сам майданчик станції не постраждав.

Нагадаємо, що про початок консультацій щодо створення такої зони МАГАТЕ повідомило 11 вересня. Перед цим, 1 вересня, Гроссі з групою експертів агентства відвідав окуповану станцію, після чого на АЕС на постійній основі залишилося лише двоє співробітників місії. У рамках візиту до України Гроссі також зустрічався у Києві з президентом Володимиром Зеленським.

Зазначимо при цьому, що ситуація навколо ЗАЕС з того часу принципово змінилася, оскільки 30 вересня Росія, яка контролює її, оголосила про анексію чотирьох областей України, окупованих тією чи іншою мірою її військами, у тому числі й Запорізької області. Відповідні "юридичні" процедури було завершено 4 жовтня.

5 жовтня президент РФ Володимир Путін підписав укази про призначення "виконувачів обов'язків глав" цих регіонів згідно з російською юрисдикцією, а також про "прийняття у федеральну власність об'єктів використання атомної енергії на Запорізькій АЕС".

Нагадаємо також, що після оголошення Росією Запорізькою областю своєю територією окупанти 1 жовтня викрали гендиректора ЗАЕС Ігоря Мурашова. Однак ввечері того ж дня стало відомо, що його відпустили. Пізніше виявилося, що його було вивезено на підконтрольну Україні територію та усунено від управління АЕС, а управління станцією взяв на себе безпосередньо керівник НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Наразі, як повідомляють у Генеральному штабі Збройних сил України, в Енергодарі окупанти продовжують здійснювати морально-психологічний тиск на працівників ЗАЕС, погрозами примушуючи отримувати російські паспорти та укладати трудові договори з держкорпорацією "Росатом".