Микитасю повідомили про нову підозру - в розкраданні 307 мільйонів, отриманих на будівництво складів боєприпасів

Максим Микитась
Максим Микитась. Фото: Facebook/mikitas.info

Національне антикорупційне бюро 25 жовтня повідомило про підозру у заволодінні коштами Міністерства оборони на понад 307 мільйонів гривень депутату Верховної Ради VIIІ скликання, колишньому першому заступнику начальника Генерального штаба Збройних сил України та ще чотирьом особам.

Як ідеться у повідомленні відомства, у 2018 році Міноборони уклало з підконтрольними нардепу компаніями контракти на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет та боєприпасів ЗСУ на загальну суму приблизно 3 мільярда гривень.

"Частиною цих коштів нардеп планував заволодіти. Проте зробити це йому заважали законодавчі обмеження, які дозволяли Міноборони сплачувати аванс у сумі лише 30% від річного обсягу робіт", - зазначають в бюро.

Зрештою, як кажуть у НАБУ, депутат та його помічник, залучивши службових осіб вищого та старшого офіцерського складу ЗСУ, забезпечили прийняття змін до постанов Кабінету міністрів, які дозволяли перерахування авансу на будівництво у розмірі 80% від загальної вартості контрактів.

У результаті протягом листопада-грудня 2018 року на рахунки підконтрольної депутату компанії Міноборони перерахувало понад 307 мільйонів гривень. Однак будівництво об’єкта, який мав би підсилити обороноздатність країни, фактично так і не розпочалося, а виділені кошти були виведені на рахунки інших підконтрольних компаній.

Дії фігурантів кваліфіковано за частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою) та частиною 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Як уточнює видання "Слово і діло", підозрюваними у справі є екснардеп Максим Микитась та його парламентський помічник Андрій Якусевич, директор ТОВ "Північно-український будівельний альянс" Олександр Дорош і експерший заступник начальника Генштабу ЗСУ (2016-2019) Ігор Колесник.

Імена ще двох підозрюваних офіцерів не називаються. Відомо, що підконтрольний Микитасю "Північно-український будівельний альянс" мав побудувати нові арсенали в селі Цвітоха Улашанівської громади Хмельницької області та селі Богданівка Суботцівської громади Кіровоградської області.

Нагадаємо, що про розслідування НАБУ про розкрадання Микитасем грошей, виділених державою на будівництво трьох військових складів, ЗМІ повідомляли ще більше року тому - в червні 2022 року.

Окрім "Північно-українського будівельного альянсу", йшлося про замовлення нових складів у Калинівці Вінницької області для іншої підконтрольної Микитасю компанії "Укрбудмонтаж".

Інші справи проти Микитася

У жовтні 2022 року екснардепа й екскерівника державної компанії "Укрбуд" викрили на пропозиції 220 мільйонів євро хабаря меру Дніпра Борису Філатову за укладення з підконтрольними йому компаніями контракту з добудови метрополітену в Дніпрі поза конкурсом. Вже в січні справу було передано до суду.

Крім того, Микитась є обвинуваченим в іншій справі НАБУ - за фактом заволодіння 81 мільйона гривень коштів при заміні об'єкту будівництва житла для Національної гвардії. Справа наразі слухається у суді.

Крім того, ексголова "Укрбуду" підозрюється поліцією у замовленні в грудні 2020 року викрадення у Києві юриста та вимагання з нього грошей. Натомість тоді НАБУ, навпаки, заступалося за Микитася, заявивши, що той є цінним викривачем з погляду отримання свідчень проти вищих українських чиновників, зокрема нинішнього заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Останньому інкримінували співучасть у окремій справі про дачу Микитасем хабаря за недостовірну експертизу вартості житла в рамках вищезазначеної справи про квартири для Нацгвардії.

Екснардеп вже неодноразово опинявся під арештом, а востаннє перебував під вартою з 18 жовтня 2022 року саме у справі про хабар Філатову. Однак у липні його випустили зі слідчого ізолятору після внесення застави у 20 мільйонів гривень.