Росія запропонувала "альтернативу" гарантіям НАТО про невступ України: згодна на гарантії лише від США

Сергей Рябков. Фото: сайт МИД РФ

Росія готова пом'якшити свою вимогу до НАТО гарантувати невступ до альянсу нових членів, включаючи Україну та Грузію, та погодитися лише на гіпотетичне відкликання відповідної заяви, прийнятої на саміті країн НАТО у Бухаресті у 2008 році, або на гіпотетичні гарантії США не голосувати за прийняття нових країн в альянс, якщо постане таке питання.

Про це, як передає російське агентство ТАСС, заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, виступаючи у середу на майданчику дискусійного клубу Валдай.

"Ця відома формула Бухарестського саміту 2008 року, що Україна та Грузія стануть членами НАТО, - це має бути виключено, це має бути замінено розумінням, що цього не станеться ніколи. Або як альтернатива - якщо США візьмуть на себе односторонні зобов'язання в юридично зобов'язуючій формі, що вони ніколи не голосуватимуть за вступ України та інших країн до НАТО. Ми готові розглянути цю опцію", - заявив він.

За словами російського дипломата, це був би більш простий шлях для США, якщо у них є достатньо політичної волі. Рябков також заявив, що Росія закликатиме до відповідальності США, "щоб вони дивилися, що для них пріоритетніше - європейська безпека або якісь самі по собі ущербні ідеї", що призвели, на його думку, до нинішньої кризи.

Рябков також підкреслив, що РФ зробить усе можливе, щоб дипломатичними шляхами припинити інтеграцію України в НАТО, що триває, оскільки цей процес, за його словами, стосується питань безпеки Росії.

Запропоновані Росією 17 грудня проекти документів щодо гарантій взаємної безпеки з НАТО та США пропонують саме такий шлях, додав заступник глави російського МЗС.

Нагадаємо, що 10 та 12 січня Рябков проводив у Женеві та Броселі переговори з представниками США та НАТО з цих питань. При цьому він дав зрозуміти, що викладений у проекті угоди з Північноатлантичним альянсом пункт про виключення його подальшого розширення є пріоритетним, оскільки РФ вимагає "залізобетонних" гарантій з цього питання.

При цьому в проекті договору зі США також значиться пункт, яким ті зобов'язалися б виключити подальше розширення НАТО на схід з відмовою від прийому в альянс колишніх членів СРСР, а також не створювати військові бази в країнах колишнього СРСР, які не є членами НАТО, і не використовувати їхню інфраструктуру для ведення будь-якої військової діяльності.

Однак і США, і НАТО в цілому категорично відмовляються надати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до альянсу, що поки що ставить переговори в РФ у глухий кут, принаймні в публічній площині.

У разі провалу переговорів Росія загрожує розгорнути свої війська в інших країнах, зокрема сам Рябков припускав, що мова йтиме про Кубу і Венесуелу, незважаючи на те, що це може призвести до кризи, подібної до Карибської ядерної кризи 1962 року.

У НАТО ж побоюються, що провал переговорів призведе до нової війни саме в Європі, у зв'язку з чим генеральний секретар організації Єнс Столтенберг вважає за необхідне продовжувати переговори з РФ і надалі і навіть запропонував Росії встановити взаємний контроль над ядерною зброєю. У той же час у США заявили, що "рішуче відреагують" на спроби РФ розмістити війська в Латинській Америці.